zaterdag 1 maart 2014

Neurotoxines mede debet aan autisme en ADHD

Neurotoxische chemicaliën zijn mede oorzaak van de stijgende prevalentie van neurologische ontwikkelingsstoornissen als autisme, ADHD en dyslexie. Philippe Grandjean en Philip Landrigan van Harvard School of Public Health in Boston en de Icahn School of Medicine at Mount Sinai in New York concluderen dat in een overzicht van de bestaande onderzoeksliteratuur in The Lancet Neurology.

Op de lijst met chemicaliën waarvan bekend is dat ze een negatieve invloed hebben op de ontwikkeling van het menselijk brein staan momenteel 214 stoffen. Die komen voor in alledaagse producten als kleding, meubels en speelgoed. Grandjean en Landrigan noemen onder meer het oplosmiddel tetrachloorethyleen dat ze in verband brengen met hyperactiviteit, mangaan dat de ontwikkeling van cognitieve en motorische vaardigheden afremt, en bepaalde pesticiden die ook de cognitieve ontwikkeling vertragen.
Volgens beide onderzoekers blijft nu een pandemie van neurotoxische ontwikkelingsschade onopgemerkt. Van het merendeel van de chemicaliën waarmee mensen dagelijks te maken hebben, is bovendien onbekend wat de neurotoxische effecten zijn op foetus en kind. Vaststaat in ieder geval dat een kleine dosis al schade kan toebrengen aan de hersenen van (ongeboren) baby’s en kinderen.
Grandjean en Landrigan stellen daarom voor om te komen tot een internationale preventiestrategie en een internationaal agentschap dat producenten verplicht te laten zien welke risico’s verbonden zijn aan nieuwe chemicaliën. Dat voorstel komt niet voor het eerst, in 2006 deden ze ook al een poging.
Henk Maassen
www.thelancet.com/neurology http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24556010

Geen opmerkingen:

Een reactie posten